Co se u nás právě děje

Tříkrálový koláč - Galette des rois

GALLETTE DES ROIS – Tříkrálový koláč

Tříkrálový koláč se ve Francii tradičně podává 6. ledna, na svátek Tří králů. Připomíná příchod tří králů do Betléma. Je z listového těsta a schovává se do něj malá figurka. Je plněný marcipánem, jemnou náplní z mandlí, másla, vajíček a cukru, zdobený křížovými zářezy. Existují ale i jiné varianty pro potěšení mlsných jazýčků: s čokoládou, jablky, kandovaným ovocem… Známí francouzští cukráři se každoročně předhání s exkluzivními variantami této tradiční pochoutky.

Tříkrálový koláč je spojován s obdobím, které začíná dvanáct dní po Vánocích a trvá až do masopustního úterý. Svátek Tří králů se slaví 6. ledna a připomíná příchod tří mudrců, Kašpara, Melichara a Baltazara, za Ježíškem. Přišli z Asie, Afriky a Evropy, aby mu předali své dary. Stejně jako mnoho jiných křesťanských svátků byl i tento původně svátkem pohanským. Římané kdysi slavili Saturnálie, svátky zimního slunovratu, kdy na jeden den volili krále nebo královnu pomocí bílé nebo černé fazole, kterou zapekli do koláče.

Dříve se koláč krájel na tolik dílů, kolik bylo stolovníků, a jeden díl byl navíc. Říkalo se mu „díl pro chudé“ a byl určený prvnímu chudákovi, který přišel do domu. V 18. století se do koláče dávala porcelánová figurka představující Jezulátko nebo jednotlivé postavy u jeslí. V dnešní době se sběratelé těší z nepřeberného množství druhů figurek. Podle tradice se ke krájení koláče musí sejít celá rodina. Nejmladší dítě si vleze pod stůl a určuje, kdo který díl koláče dostane. Ke koláči patří i papírová koruna. Dostane ji osoba, která ve svém díle najde figurku. Potom si zvolí svého krále nebo královnu.

U příležitosti tradiční každoroční recepce v Elysejském paláci se pro prezidenta Francouzské republiky připravuje tříkrálový koláč ohromných rozměrů. Má průměr 1,20 m a je určený pro 150 osob. Cukrář, který jej peče, má však pokyn nedávat do něj žádnou figurku, neboť „v prezidentské kanceláři je sotva možné nazvat někoho králem“.

Slavný tříkrálový koláč se objevuje na stolech i v zahraničí, zejména pak v Belgii nebo v Holandsku. Je zvykem si jej vychutnávat v New-Orleansu, ale během karnevalu si jej labužníci dávají také v New Yorku, Londýně a v Berlíně.

U nás jej naleznete v průměru 18 cm s mandlovo-vanilkovou náplní a budeme ho péct od soboty do čtvrtka 10. ledna.

Cena 295,- Kč, včetně balení

* při konzumaci pozor na porcelánovou figurku uvnitř!

Paloma, 03.01.2019

news
V případě jakýchkoliv dotazů je vám k dispozici náš tým na telefonu +420 220 188 610.